Kinderopvang bij CKC Drenthe
We bieden veiligheid en geborgenheid in een uitdagende omgeving. 

Er bestaan verschillende soorten kinderopvang waar je als ouders * uit kunt kiezen. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voordelen als je kiest voor CKC Drenthe Kinderopvang? Hieronder zetten we de informatie graag op een rijtje. Voor het specifieke aanbod op onze locaties verwijzen we graag naar de websites van de kindcentra van CKC Drenthe.  Heeft u een administratieve vraag, dan kunt u deze ook mailen naar .

* Wanneer wij spreken over ‘ouders’, dan bedoelen wij ook de alleenstaande ouder, verzorgers en/of opvoeders.   

Onze locaties

Wij verzorgen kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. U kunt op onze locaties in Assen, Beilen, Bovensmilde, Drijber, Eelderwolde, Gieten, Hoogersmilde, Nieuw-Buinen, Paterswolde, Smilde, Tweede Exloërmond, Valthermond, Westerbork en Zuidlaren terecht. Daar bieden wij kinderdagopvang (0-4 jaar), peuteropvang (2/2,5-4 jaar, afhankelijk van de gemeente), buitenschoolse opvang (4-13 jaar) en/of vakantieopvang (4-13 jaar). Op de overige locaties verzorgen wij kinderopvang in samenwerking met een externe partij.

Onze kenmerken

Open christelijke identiteit 

Onze kindcentra en dus ook onze opvang heeft een christelijke identiteit met een open karakter. Dat betekent dat de christelijke normen en waarden het uitgangspunt zijn en wij respectvol met elkaar omgaan. Wij vinden het van belang dat iedereen zich op onze opvang veilig en gewaardeerd voelt. Zowel naar kinderen als volwassenen wordt een persoonlijke benadering nagestreefd. Samen willen wij zorgen voor een hechte en leefbare omgeving: op het kindcentrum, in de wijk of het dorp en in de wereld.  

Maatschappelijke kinderopvang 

Wij zijn aangesloten bij de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Maatschappelijke kinderopvang wil zeggen dat niet de winst, maar het kind centraal staat. De opbrengsten laten wij terugvloeien in de organisatie, zodat wij duurzame kwaliteit kunnen borgen en innovatie mogelijk kunnen maken. 

Wij bieden óók kinderopvang in wijken en dorpen waar het niet rendabel is, maar kinderen het wél hard nodig hebben. Dit doen wij vanuit de verantwoordelijkheid voor een kansrijke ontwikkeling van alle kinderen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot gelukkige, zelfstandige en zelfbewuste wereldburgers. Mensen die bijdragen aan een waarde(n) volle en duurzame maatschappij.   

Doorgaande lijnen met het basisonderwijs 

Binnen onze kindcentra werken we aan goede doorlopende lijnen van 0-13 jaar. Als een kind de overstap maakt van de opvang naar het onderwijs dan zal dit een hele natuurlijke weg zijn voor zowel het kind als de ouders. De gezichten zijn al bekend, de regels blijven hetzelfde en door een warme overdracht verloopt de overgang zo soepel mogelijk. De doorgaande lijnen richten zich bijvoorbeeld ook op de pedagogische en didactische doorgaande lijn, een doorgaande lijn in de zorg, een doorgaande lijn in ouderbetrokkenheid en een doorgaande lijn qua identiteit. 

Goede samenwerking met ouders   

Een goede samenwerking en afstemming met ouders is voor ons heel belangrijk. Tijdens het kennismakingsgesprek verzamelen wij gegevens van het kind en de ouders. Deze verzamelde gegevens geven ons informatie over de verzorging en het welbevinden van het kind en de wensen en behoefte van de ouders. Dagelijks hebben we een kort gesprekje met ouders tijdens de overdracht. Via de ouderapp Social Schools worden ouders op de hoogte gebracht van het activiteitenaanbod en van de belevenissen van hun kind.  

De mentor is de pedagogisch medewerker die op de groep van het kind werkt en aanspreekpunt is voor de ouders. Hij/zij stemt regelmatig samen met de ouders af over de ontwikkeling van het kind.  

Onze opvangvormen

Kinderdagopvang (KDV)

Een kinderdagverblijf (KDV), ook wel crèche genoemd, verzorgt de opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar, tot het moment dat de kinderen naar de basisschool gaan. Wij nemen jouw baby of peuter liefdevol op in de groep, waarbij we zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving. Elke stamgroep heeft vaste en goed opgeleide pedagogisch medewerkers. Zo ziet je kind altijd een vertrouwd gezicht en kun je met een gerust hart je kind bij ons achterlaten.  

Bij de jongste kinderen neemt verzorging een belangrijke plaats in. Deze contactmomenten benutten wij om de band met het kind op te bouwen. We stimuleren taal en taalbegrip door verbaal te reageren op het kind en door te vertellen wat we gaan doen en wat het kind om zich heen ziet. 

Het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is een belangrijk onderdeel van ons werk. De basis daarvoor wordt thuis gelegd; samen met de ouders begeleiden wij de kinderen in hun ontwikkeling. Een kind moet zichzelf kunnen zijn, zich prettig en gezien voelen en zich kunnen ontspannen. Dat welbevinden heeft het kind nodig voordat hij/zij tot ontwikkeling komt door op verkenning te gaan en al spelend nieuwe dingen te ontdekken. We gaan daarbij uit van het eigen biologische ritme van ieder kind. 

Peuteropvang (POV) 

Peuteropvang, voorheen de peuterspeelzaal, is een vorm van opvang voor kinderen van 2 of 2,5 tot 4 jaar (afhankelijk van de gemeente) en wordt in principe in de ochtend aangeboden. Peuteropvang is een goede voorbereiding op de basisschool.  

Spelen is de natuurlijke manier van jonge kinderen om te leren en hun omgeving te verkennen. Door kijken, uitproberen en onderzoeken, leren kinderen allerlei vaardigheden die ze nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. We zorgen daarbij voor een gevarieerde en uitdagende speel- en leeromgeving. Wij werken met vaste dagprogramma’s en rituelen, die voor herkenning en veiligheid zorgen. Is je kind bijna 4 jaar, dan zal de stap naar de basisschool een hele natuurlijke weg zijn. Want op onze locaties wordt opvang en onderwijs verzorgd vanuit één pedagogische visie en vanuit één team. Bovendien gelden dezelfde normen en waarden voor het hele kindcentrum.  

Buitenschoolse opvang (BSO) 

De BSO is onze opvang voor schoolgaande kinderen: voór schooltijd (VSO) en ná schooltijd (NSO). Bij de BSO bieden we de kinderen een vertrouwde en gezellige plek, een veilige basis, een plek waar zij zich kunnen ontspannen en zichzelf kunnen zijn. Kinderen spelen op de groep met leeftijdsgenootjes en zijn op dezelfde plek als eventuele jongere broertjes of zusjes in de dagopvang. Dat is makkelijk voor ouders en fijn voor de kinderen.  

Wij bieden dagelijks allerlei leuke, uitdagende activiteiten aan. In het activiteitenaanbod zijn de volgende elementen terug te zien; sport en spel, muziek, ontdekken, techniek en creativiteit. In vakanties kunnen kinderen van de BSO de hele dag naar de opvang. Er worden dan op de locaties verschillende workshops aangeboden, zoals bijvoorbeeld een dj-workshop, djembélessen, bootcamp, kooklessen en graffiti spuiten. Regelmatig worden er ook uitstapjes gemaakt met de kinderen, bijvoorbeeld naar de kinderboerderij, het bos of naar een (pret)park. Kinderen mogen altijd meedenken in het activiteitenaanbod.    


Ons aanbod

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) 

Op bijna al onze dagopvang en peuteropvang locaties worden voorschoolse VVE-programma’s aangeboden. Dit aanbod is met name bedoeld voor kinderen met een (taal-)achterstand om een betere start te kunnen maken op de basisschool. Maar alle kinderen kunnen ervan profiteren.

Kinderen met een indicatie krijgen extra ondersteuning in het bestaande aanbod.  De voorwaarden voor het afgeven van een VVE-indicatie zijn gemeentelijk bepaald. Voor- en vroegschoolse educatie wordt voor een deel gesubsidieerd door de gemeente.  

Uk en puk 

Onze locaties werken met het VVE-programma Uk en Puk, een programma dat erop gericht is om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op de basisschool. Het Uk en Puk activiteitenprogramma richt zich op meerdere ontwikkelingsgebieden.  

  • Taalontwikkeling – ontwikkelen van de woordenschat en het stimuleren van de beginnende geletterdheid.  
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling – het stimuleren van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en het samen spelen en werken. 
  • Motorische ontwikkeling – gericht op het ontwikkelen van de grove en de fijne motoriek. 
  • Beginnende rekenvaardigheid – starten met leren tellen, meten en de oriëntatie in ruimte en tijd.  

Extra services  

Wij willen het ouders zo makkelijk mogelijk maken om werk en gezinsleven te combineren. We bieden daarom verschillende extra services:   

  • Flexibele opvang – Naast reguliere opvang op vaste dagdelen per week is ook meer flexibele opvang mogelijk om tegemoet te komen aan onregelmatige werktijden van de ouders. 
  • Verlengde opvang – In overleg is het soms mogelijk om verlengde opvang af te nemen voor en na de standaard openingstijden (7.30-18.00 uur). 
  • Margedagen – Voor de BSO zijn er per contract dag twee margedagen bij de prijs inbegrepen. U kunt hiervan gebruik maken op de dag dat uw kind normaal ook naar de BSO komt.
  • Haal- en brengservice – Voor het brengen en halen naar sport/clubs bieden wij een haal- en brengservice, op de locaties waar we dit kunnen organiseren. Hiervan kan tijdens schoolweken gebruik gemaakt worden, na schooltijd tot uiterlijk 17.00 uur en binnen de plaats/wijk van de school  
  • Warme maaltijdservice – Op sommige locaties bieden wij een warme maaltijdservice of de mogelijkheid om een zelf meegebrachte maaltijd op te warmen.  
  • Oudercommunicatie – Via een digitaal ouderportaal informeren wij ouders/verzorgers over de belevenissen van de kinderen in de opvang. Ook worden er regelmatig foto’s gedeeld binnen deze (beveiligde) omgeving.